Zorgwerkers in De Peel en Helmond ruilen een dagje

Een kijkje in de keuken nemen bij je collega's van andere zorginstellingen

'Ssst, niks zeggen", fluistert Christel Jansen met een knipoog, terwijl ze in de personeelskantine van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond een man in witte jas besluipt. ,,Dat is mijn broer, maar hij weet niet dat ik hier ben." De man is verrast zijn zus te zien, maar op zijn vraag wat ze hier doet, krijgt hij geen antwoord. Broer-zus-plagerijtje. ,,Lees de krant morgen maar", zegt ze en loopt weer weg.

Normaal werkt ze als receptioniste bij ORO, een zorginstelling voor mensen met een beperking. Maar niet vandaag. Christel is een van de zorgmedewerkers die zich had opgegeven om op 14 november, de Dag van de Mobiliteit, eens in de keuken van een andere organisatie te kijken. En dus heeft menig ziekenhuisbezoeker haar gisteren aan de balie van het Elkerliek aan het werk gezien.
Ze vindt de uitwisselingservaring 'super' en 'heel interessant'. ,,Je hebt hier te maken met veel bezoekers die allerlei vragen stellen over parkeren of de patiëntenregistratie. Bij ORO is het werk heel anders. Je krijgt daar ook wel veel telefoontjes en er is ontzettend veel dat geregeld moet worden, maar je ziet daar echt niet zoveel mensen op een dag als hier."

Nieuwe ideeën
Personeel nieuwe ideeën laten opdoen en netwerken zijn de doelstellingen die Zorgcampus de Peel, een samenwerking tussen zorginstellingen in Helmond en De Peel, met de dag voor ogen heeft. Wie bij het Elkerliek Ziekenhuis werkt, had de kans mee te kijken bij Savant, Zorgboog, GGZ Oost-Brabant en ORO. Wie bij Savant in dienst is, mocht kijken bij de andere vier zorginstellingen, et cetera. Tenminste, als je een van de 25 zorgmedewerkers was die uit alle aanmeldingen die binnenkwamen, was geselecteerd.
Een van de gelukkigen is wijkverpleegkundige Lilian de Groot van Savant. Zij mag meelopen bij de GGZ. ,,We krijgen in ons werk steeds vaker te maken met psychiatrische ziektebeelden. Lang niet iedereen wordt zomaar opgenomen in bijvoorbeeld een beschermd wonen-groep. Ik wil kijken hoe we de samenwerking kunnen verbeteren", zegt ze. Dat is wel gelukt, vindt ze, na afloop. ,,Hoewel ik het liefst een hele week zou meelopen, omdat je dan pas echt ziet hoe ze er werken."
Kelly Geris, verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) bij Zorgboog mag een dagje werken op de intensive care van het Elkerliek. Ook al is de ochtend nog niet om, ze vindt de dag nu al geslaagd. ,,Het is hier heel afwisselend, echt anders dan de afdeling kleinschalig wonen waar ik nu werk. Ik zoek iets meer uitdaging in mijn werk en ik twijfel of ik ooit de opleiding verpleegkundige wil gaan volgen. Ik hoop dat ik na deze dag de knoop door kan hakken."

Personeelstekort
Oriënteren op ander werk mag ook op een dag als deze. ,,Graag zelfs", zegt Ellen Verheijen, die als corporate recruiter binnen het Elkerliek verantwoordelijk is voor het werven van personeel. Ze is tevens een van de organisatoren van deze eerste Dag van de Mobiliteit van de Zorgcampus. ,,Het doel van de Zorgcampus is om het personeelstekort in deze sector aan te pakken. Als we mensen op deze manier binnen de zorg kunnen houden, is de missie geslaagd."

Het artikel inclusief video vind je op de website van het Eindhovens Dagblad: https://www.ed.nl/helmond/zorgwerkers-in-de-peel-en-helmond-ruilen-een-dagje~a4886a50/

Wil je meer weten over studeren of werken bij Zorgcampus de Peel?

Neem dan contact op met Elkerliek, GGZ Oost Brabant, ORO, Savant Zorg, Fontysde Zorgboog of ROC Ter AA

Mailen naar de Zorgcampus kan ook: info@zorgcampusdepeel.nl
of specifiek voor opleidingen: studeren@zorgcampusdepeel.nl